Hooi: De nummer 1 voeding voor konijnen | Hopster vzw
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
15256
post-template-default,single,single-post,postid-15256,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-page-18142

Hooi: dé nummer 1 voeding voor konijnen

Hooi nummer 1 voeding konijnen | Hopster vzw

Hooi: dé nummer 1 voeding voor konijnen

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Hooi: dé nummer 1 voeding voor konijnen

Hooi is zo belangrijk voor het konijnendieet en toch weten te weinig mensen dit. Toen Eddie net in mijn leven was gekomen, had ik zelf geen flauw benul wat ze nu eigenlijk moest eten en waarom. Sterker nog, de eerste dag gebruikte ik hooi als bodembedekking en hing er stro in de hooiruif. Daarnaast gaf ik ze ook veel wortelen omdat hooi alleen me wat saai leek, want konijnen eten toch wortelen!?!?

Verkeerde informatie is overal te vinden

Helaas leven we in een wereld waar nog steeds de verkeerde informatie over het houden van konijnen wordt verspreid. Veel misvattingen worden ons meegegeven met de paplepel omdat we voor informatie over het houden van dieren ons richten tot dierenwinkels, logisch toch? Maar het merendeel van de dierenwinkels plaats nu eenmaal winst boven konijnenwelzijn, hou dat in je achterhoofd. Ongezonde brokken en snacks voor konijnen zijn nu eenmaal winstgevender dan kwaliteitshooi.

Het was pas toen ik bij Konijnkundige dierenarts Dieter Everaert op controle ging met Eddie, dat ik te weten kwam dat wortels eigenlijk niet goed zijn voor konijnen. De dierenarts kon zien aan de tanden van Eddie dat ik haar veel te veel wortels had gevoed. De suiker had haar tanden al aangetast door de vele suikers in wortels.

Gelukkig was dit probleem snel opgelost omdat konijnentanden heel snel groeien. In plaats van wortels, geef ik haar nu het wortelloof want dit is wel gezond voor konijnen. Maar de hoofdvoeding van konijnen is hooi!

Waarom is hooi zo belangrijk?

Fysische gezondheid

Een konijn is een herbivoor (planteneter) en moeten dus voldoende hooi eten. Hooi bevat mineralen, eiwitten en vitaminen die onmisbaar zijn voor het dieet van een konijn. Een konijn moet dagelijks zijn grootte in hooi eten om gezond te zijn. Doordat een konijn veel hooi moet eten om een verzadigd gevoel te krijgen, eet het verschillende malen per dag (en nacht). Het hooi moet dus ten allen tijden beschikbaar zijn voor jouw konijn.

De vele vezels in hooi stimuleren spijsverteringsstelsel extra goed en zorgen ook voor de aanmaak van de blindedarmkeutels (caecotrofie). Blindedarmkeutels zijn levensbelangrijk voor konijnen en worden rechtstreeks opgegeten vanuit de anus. Ze bevatten namelijk goede “bacteriën” die o.a. verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van vitamines in de darm.

Het eten van hooi ook onmisbaar voor het afslijten van de tanden van het konijn. Deze tanden groeien ongeveer 2mm per dag en hooi slijt deze natuurlijk af. Wanneer een konijn te veel biks eet en het hooi links laat liggen, zullen zijn tanden niet voldoende afslijten. Dit kan tandpijn veroorzaken waardoor een konijn zal weigeren te eten. De gezondheid van het konijn komt dus in het gedrang. Je kan ook altijd verse wilgentakken als extraatje aanbieden om het afslijten van de tanden nog meer te bevorderen.

Wanneer je konijn veel hooi eet, zal het ook meer water drinken. Door veel water te drinken, worden de afvalstoffen beter afgevoerd en kunnen nier- en blaasproblemen voorkomen worden.

Het konijn heeft een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en kan zelf in gevaar komen wanneer hij geen eten heeft. Stilstand van de darmen kan fatale gevolgen hebben voor het dier.

Etenstijd | Hopster vzw

Emotionele gezondheid

Een wild konijn spendeert het grootste deel van zijn dag zoekend naar eten. Doordat het een planteneter is, moet hij grote hoeveelheden eten om een voldoen gevoel te krijgen. Het eten van hooi is dus een ideale bezigheid voor het konijn en voorkomt verveling. Wanneer een konijn zich verveelt, kunnen er gedragsproblemen ontstaan.

Helaas willen we zo goed voor onze dieren zorgen dat we hun eten op een schoteltje aanbieden. Hiermee ontnemen we een grote bezigheid van onze konijnen, het zoeken naar eten. Daarom is het ook heel belangrijk om je konijn wat activiteiten aan te bieden.

Onze huiskonijnen vinden het geweldig om op zoek te gaan naar voedsel. Verstop dus wat lekkers in een kartonnen doos of hang hooi op in een toiletrolslinger, … De mogelijkheden zijn eindeloos! Laat je konijnen werken voor hun eten, het zal je eeuwig dankbaar zijn.

Zoek je meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje op Hersenwerk voor konijnen. Hier krijg je regelmatig tips & tricks om samen met je konijnen puzzels op te lossen.

Hersenwerk voor konijnen | Hopster vzw

Hoe weet ik nu of mijn konijn voldoende hooi eet?

Je kan als vuistregel nemen dat een konijn dagelijks zijn grootte in hooi moet eten. De ene keer zal het wat minder zijn, de andere dag zal het wat meer zijn, afhankelijk van de rest van zijn dieet. Controleer dagelijks of je konijn voldoende hooi heeft gegeten.

Voedsel Konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Bovenstaande tekening is heel erg leuk omdat het perfect weergeeft hoeveel en wat een konijn moet eten. 80% van de voeding van een konijn bestaat uit hooi. Dit dieet kan je aanvullen met verse groenten (10%), fruit (5%) en geëxtrudeerde pellets (5%). Door ook nog eens kruiden aan te bieden aan je konijnen, zullen je konijnen nog meer smullen.

Let wel op, konijnen hebben een gevoelig spijsverteringssysteem. Wanneer je hun dieet wil aanvullen met kruiden, groenten, fruit en pellets, is het belangrijk om dit langzaam op te bouwen. Je begint met kleine hoeveelheden en past dit aan naargelang je konijn hierop reageert. Teveel van het goede is ook niet goed!

Wat doen wanneer mijn konijn geen hooi eet?

Wel, dit kan aan een paar dingen liggen. Eerst en vooral, is je wel konijn gezond? Heeft de dierenarts de tandjes van je konijn recentelijk nog gecontroleerd? Bij enige twijfel over de gezondheid van je konijnen, bel direct je konijnkundige dierenarts op! Wanneer een konijn niet eet, is er iets mis!

Wanneer je konijn gezond is en toch amper hooi eet, kan het zijn dat hij zijn brokjes verkiest boven het hooi. Als dat het geval is, verminder dan het aantal brokjes dat je konijn krijgt. Brokken zijn niet belangrijk en mogen slechts als extra gegeven worden, hooi is veel belangrijker!

Wanneer je je konijn teveel brokjes, groenten of fruit geeft, kan het ook zijn dat je konijn zijn nachtontlasting niet meer gaat opeten (rechts op onderstaande foto) of diarree krijgt. Dit moet direct aangepakt worden want hij misloopt belangrijke voedingsstoffen, wordt veel te dik en zelfs ziek. Een teveel aan brokken kan zelfs voor plakpoep zorgen. Dit is onaangenaam voor konijn én mens. Gelukkig kan dit snel opgelost worden door tijdelijk alleen maar hooi aan te bieden.

Nachtkeutel | Hopster vzw

Verschillende soorten hooi

Soms gebeurt het ook dat je konijn het hooi gewoon niet lust. De ervaring heeft mij geleerd dat konijnen niet zo een fan zijn van de zakken samengeperst hooi die je in elke dierenwinkel kan verkrijgen. Waarom ze dit soort hooi niet lusten? Ik heb het niet zelf geproefd maar ik weet wel dat de losse zakken kruidenhooi veel lekkerder ruiken en volgens mij dus ook wat lekkerder smaken. Hiernaast zorgt het ook voor wat afwisseling in het dieet van je konijn. Je zal direct merken dat je konijnen dit hooi met veel meer smaak zullen opsmullen.

Waar vind ik dit heerlijke kruidenhooi?

Helaas is dit hooi niet overal verkrijgbaar. Daarom raad ik je aan om zeker eens een kijkje te nemen op mijn webshop. Op deze pagina word je via een link doorverwezen naar een webwinkel (bol.com of zooplus.nl) die dit product verkoopt. Door hierop te klikken, krijgt Hopster vzw een klein percentage van de opbrengst. Op deze manier steun je ons én dus het konijnenwelzijn zonder dat het jou extra geld kost! Voor meer informatie, lees de algemene voorwaarden.

Daarnaast promoten we ook graag Happy Rabbits, gewoon, omdat het een geweldige Belgische webwinkel op konijnenmaat is. Hiervoor ontvangen we geen percentage.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto’s!

                 JR Farm Bergweide-Hooi | Konijnenadviesbureau HopsterBunny Hooi van Natuurbeschermde Weiden | Konijnenadviesbureau HopsterNatur Weidehooi | Konijnenadviesbureau Hopster

Bestel bij Happy Rabbits

Duits Kruidenhooi, Nieuwe snede

Bewaar hooi op een donkere, droge plaats en laat het hooi ademen. Hang het hooi bij voorkeur boven de toiletbak van je konijnen. Op deze manier zal je de zindelijkheidstraining kunnen vergemakkelijken want konijnen genieten er nu eenmaal van om te keutelen en plassen tijdens het eten.

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Wanneer je buitenkonijnen hebt, zorg dat ook dat het hooi ten allen tijden op een droge plaatst staat.

Welke groenten mogen mijn konijnen eten?

Je mag niet eender wat aan konijnen geven. Op de site van BunnyBunch kan je terugvinden welke groenten, fruit en kruiden goed zijn voor je konijnen. Vergeet niet de hoeveelheden langzaam op te bouwen!

Welke pellets mogen mijn konijnen eten?

Vermijd ten alle kosten muesli’s! Ze zien er misschien goed uit maar de raarste ingrediënten zijn hierin terug te vinden die niet noodzakelijk goed zijn voor je konijnen. Kies voor geëxtrudeerde pellets waarin voedzame ingrediënten zitten.

Voorkom selectief eten en geef je konijnen pellets. Pellets zijn BIJVOEDING maar mogen onbeperkt gegeven worden tot je konijnen zes maanden oud zijn. Wanneer ze ouder dan zes maanden zijn, mag je slechts 15g/kg (gewenst) konijn bijgeven.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto!

Supreme Selective Rabbit 5kg | Konijnenadviesbureau Hopster

Bestel Science Selective Senior (links) en Science Selective Junior (rechts) bij bol.com! Klik op de foto’s!

Science Selective Senior | Konijnenadviesbureau HopsterScience Selective Junior | Konijnenadviesbureau Hopster

Wat geef je beter niet aan je konijnen?

In dierenwinkels vind je naast muesli’s enorm veel konijnensnacks terug. Geef deze zeker NIET aan je konijnen. Deze snacks zijn ongezond omdat ze teveel suikers bevatten. Geef je konijnen in de plaats een klein stukje fruit of lekkere kruiden. Je konijnen zullen je dankbaar zijn!

Elke dag vers water

Zorg dat je konijnen elke dag voldoende vers water ter beschikking hebben! Wanneer konijnen voldoende hooi eten, krijgen ze ook veel dorst. Zorg dus dat dit 24/7 aanwezig is!

Gerelateerde artikelen

Wil je meer leren over het correct houden van konijnen als huisdieren? Lees dan zeker onderstaande artikels!

*Deze post bevat affiliate links ten voordele van Hopster vzw, bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie

Gratis Ebook

Waarom een konijn alleen houden tegen zijn natuur is

Is jouw konijn beschermd tegen de koude?

De perfecte huisvesting voor je binnenhuiskonijnen in 5 stappen

11 belangrijkste items voor konijneneigenaars

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
7 Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden