Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen in 4 stappen - Hopster vzw
Leer je binnenhuiskonijnen zindelijk worden in vier gemakkelijke stappen. Na deze zindelijkheidstraining zal je nooit meer een plasje in huis vinden.
Zindelijkheidstraining, konijn, binnenhuiskonijnen, 4 stappen
15951
post-template-default,single,single-post,postid-15951,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-page-18142

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen in 4 stappen

Zindelijkheidstraining | Konijnenadviesbureau Hopster

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen in 4 stappen

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Zindelijkheidstraining voor konijnen in 4 stappen

Wist je dat konijnen zindelijk zijn? Wanneer ik mensen vertel dat mijn konijnen vrij in huis rondlopen, zie ik vaak bedenkelijke gezichten. “Keutelen en plassen die dan niet in huis?” “Ligt je huis dan niet vol met keutels?”

Het antwoord daarop is ja en neen. Mijn konijnen keutelen en plassen inderdaad in huis maar ze doen dit alleen maar in hun eigen toiletbak, ze zijn zindelijk net zoals katten! En het is helemaal niet moeilijk om hun dit aan te leren.

Stap 1: Laat je konijnen castreren door een konijnkundige dierenarts

Dit is belangrijk voor zowel de voedsters (vrouwtjes) als de rammelaars (mannetjes). Niet alleen is dit belangrijk voor hun fysieke gezondheid maar ook voor hun emotionele gezondheid. Daarnaast gaat de drang om hun territorium af te bakenen sterk verminderen na de castratie en wordt de zindelijkheidstraining makkelijker. In mensentaal, ze gaan niet elk hoekje van je huis opeisen door er tegen te plassen.

Stap 2: Koop een toiletbak die groot genoeg is

Konijnentoiletbakken zijn naar mijn ervaring meestal te klein, daarom heb ik een kattenbak gekocht die kan gebruikt worden door mijn twee binnenhuiskonijnen. Let wel op, sommige konijnen houden er niet van hun toiletbak met elkaar te delen. In dat geval moet je een aparte bak per konijn voorzien.

Toiletbak van Eddie en Louis

Stap 3: Hang hooi boven de toiletbak

Konijnen plassen en keutelen graag tijdens het eten. Wanneer je hooi boven de toiletbak hangt, moedig je je konijnen aan om deze te gebruiken. Ik heb de toiletbak in een Ikea box geplaatst, een ingang voorzien én twee gaatjes gemaakt voor het hooiruif zodat het hooi niet te fel verspreid wordt over mijn hele huis. Daarnaast verspil je minder hooi door het op te hangen omdat de konijnen er niet op kunnen plassen en het dan niet meer willen opeten.

Idealiter voorzie je twee ingangen omdat konijnen het gevoel moeten hebben te kunnen ontsnappen, het zijn nog steeds prooidieren! Ik heb slechts één ingang voorzien en dat werkt perfect bij mijn konijnen omdat de bovenkant van de bak ook open is.

Eddie springt uit de toiletbak

Stap 4: Ververs de toiletbak regelmatig

Afhankelijk van de soort bodembedekking is het belangrijk om je toiletbak dagelijks of enkele keren per week te verversen. Konijnen zijn hele hygiënische dieren dus zullen geen gebruik maken van een vuile toilet, zou je zelf?

Wanneer ik hennepvezel als bodembedekking gebruik, moet ik de toiletbak (twee)dagelijks verversen. Wanneer ik Back2Nature gebruik, ververs ik de toiletbak 2 à 3 keer per week omdat deze vulling urine beter absorbeert. Gebruik alleszins geen houtvezel, dit is schadelijk voor de luchtwegen van je konijnen.

Je kan ook nog altijd een extra kartonnen doos voor de toiletbak plaatsen aangezien dit het gebied is waar je wel altijd keuteltjes zal terugvinden. Hou hier dan ook rekening mee en de rest van je huis zal keutel- en plasvrij zijn. Daarnaast zal je gelukkige konijnen hebben die los in het huis kunnen rondlopen.

*Deze post bevat affiliate links ten voordele van Hopster vzw, bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie

Gerelateerde artikelen

Wil je meer leren over het correct houden van konijnen als huisdieren? Lees dan zeker onderstaande artikels!

Gratis Ebook

Waarom een konijn alleen houden tegen zijn natuur is

De perfecte huisvesting voor je binnenhuiskonijnen in 5 stappen

11 belangrijkste items voor konijneneigenaars

Hooi, de nummer 1 voeding voor konijnen

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
10 Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden